jan 31 2010

Házirend

  

Bevezetés

 
Ezt a blogot a despotizmus és totalitarianizmus szelleme lengi be, mint anno Európát a kommunizmus kísértetéé. Ennek figyelembe vétele melegen ajánlott, ha a későbbiek során érteni akarod, miért esett meg veled valamely igazságtalanság. A Herculeanum szerkesztői egytől-egyik megátalkodott megalománok, akik imádják hatalmukat fitogtatni – erre pedig a kibertér e kiszögellése kiválóan alkalmas. Beteg lelkületük és szemellenzős, mára már megkövesedett álláspontjuk manifesztátuma az alábbi szabályzat.
 
 
 
 

Tárgyalás

 
  1. A blogon nincsen demokrácia. Nem is lesz. Magyarán: mindent szabad, amit a szerkesztők megengednek, és mindazt tilos, amit nem engednek meg (lásd részletesebben a 4. pontot, különös tekintettel annak 4-es, 5-ös és 6-os alpontjaira). Fellebbezni ugyan lehet, de sok értelme nincs, mert a fellebbviteli tárgyaláson is a szerkesztőbizottság tagjai ülnek, Vaffankúló fő-főadminisztrátor elnökletével.
 
  1. A blog nem kívánságműsor. Fő irányát a szerkesztők szabják – ettől érzik a blogot sajátjuknak. Bizonyos témák körüljárására természetesen érdemes kérés formájában javaslatot tenni, sőt: erre vonatkozó bátorítás gyakran fog elhangozni. A kérés azonban nem egyenlő a követeléssel, a fikázással és a vádaskodással. Utóbbiak jutalma első körben dorgálás és törlés, második körben végleges kitiltás. Akinek ez a módszer nagyon nem tetszik, az csináljon saját blogot.
 
  1. A blog objektív tényeket*** és szubjektív véleményeket közöl. Objektivitásnak csupán a számok és idézetek pontossága tekintetében, illetve a számítások helyességének terén van helye. A levont következtetések a blog íróinak (egyben szerkesztőinek) véleményét tükrözik – ez pedig így van jól. (Ha valaki szerint nincs jól, akkor is így van.)
 
  1. A magyar gyakorlattól eltérően, a Herculeanum igenis fontosnak tartja, hogy a blogbejegyzések alatti hozzászólások részint színvonalasak, részint vállalhatóak legyenek. A Herculeanum szerkesztői egyenesen odáig mennek, hogy felelősséget vállalnak mindazért, ami a Herculeanum blogon történik. Ennek értelmében:

 

 
    1. Az egysoros, csetjellegű, egymásnak szánt, elburjánzó offolásokat kitöröljük. A beszélgetést bátorítjuk, a „helló, hogy vagy?”-okat nem.
    2. Az alkotmányt sértő bejegyzéseket töröljük, elkövetőiket kitiltjuk
    3. Az öncélú trágárságot kimoderáljuk (A hangulatfestő bazmegeléseket természetesen nem – nem bigottak vagyunk, mi is káromkodunk néha. Különbség van azonban trágárság és trágárság között. Aki nem érzi, hogy mi a különbség, az inkább írjon szép szavakat, abból baj nem lehet.)
    4. A kisebbségek elleni bármely, a szerkesztők által rasszistának, kirekesztőnek, gyűlöletkeltésre alkalmasnak, a jó ízlést sértőnek: tehát ide nem illőnek ítélt megjegyzéseket kitöröljük. Ha mondandód van a cigányokról, zsidókról, fekákról stb., akkor azt igyekezz kulturált formában megtenni. A szókimondást bátorítjuk. A faszparaszt kulturálatlanságot nem. Hiába tiltakozol, hiába nem értesz egyet. Akkor sem.
    5. A náci- és fasisztaveszéllyel való riogatást kimoderálással díjazzuk.
    6. A magyarságot gyalázó megjegyzéseket is kimoderálással díjazzuk.
    7. Az aktuálpolitizálást bizonyos, igen szűk keretek között megtűrjük, ám nem támogatjuk. Politika természetesen szóba kerülhet és szóba is fog kerülni, de a sárdagasztós részeit máshol kell megbeszélnetek, mert ezen a blogon az ésszerűség keretei között maradunk. Ama bizonyos határ átlépésekor első körben figyelmeztetés, majd törlés, ismételt elkövetés esetén tiltás következik.
    8. A másik ember véleményének a ’komcsi, náci, fasiszta, libsi, zsidóbérenc, magyargyűlölő, szabadkőműves, nacionalista, irredenta, mélymagyar, stb.’ jelzőkkel való illetése nemkívánatos, a szerkesztők szemében ad hominem támadásnak minősülő, s mint ilyen, moderálandó. A ’hülye vagy, ez hülyeség, baromság, fasz vagy, stb.’ kitételek maradhatnak, amennyiben nem repetitívek, és csupán egy indulat, lélekállapot jelzésére, illetve egy adott vélemény hangulatfestő bevezetése céljából írattak le.
    9. Mindent szabad, amit nem tilos.
 
 
 
  1. A Herculeanum blog íróinak, szerkesztőinek és hozzászólóinak személyét érintő bárminemű, a valós (polgári) személy beazonosítását lehetővé tévő, IRL információt tartalmazó megjegyzés azonnali kimoderálásra, az elkövető pedig végleges tiltásra kerül. Mindenki azt oszt meg saját magáról, amit csak szeretne. Másokról viszont, akik szintén ide írnak, a világon semmit sem. Pont.
 
 

Befejezés

 
A házirend azért ilyen hosszú, mert alapos. Azért ilyen alapos, mert referenciapontként fog szolgálni, ugyanis be lesz tartva és tartatva. Erre azért van szükség, mert régi motorosok vagyunk, s mint ilyenek, sok-sok online tapasztalattal bírunk, így hát jól tudjuk, mi az általános szokás. Itt ilyen márpedig nem lesz. A blog egyelőre kommentelhető, előzetes moderáció nincs (sőt, captcha sincs). Reméljük, ez így is tud maradni. Ha ellenben elszaporodnak a moderálandó elemek, nem marad így. Akkor nem lesz szükség házirendre sem, mert egyáltalán nem lesznek kommentek.
 
A blog szerkesztői természetesen szeretnék, ha sokan látogatnák az oldalt. De nem bármi áron. A cél az értelmes, többé-kevésbé kulturált eszmecsere, az ismeretterjesztés és a szórakozás. A népszerűség sokadlagos. Inkább 15 értelmes látogatót szeretnénk, mint 15 ezer barmot. (Utóbbi csak akkor derül ki, ha megszólalsz. Ha úgy érzed, nincs mondandód, inkább ne tedd.)
 
A szerkesztőbizottság nevében kellemes blogolást, olvasást és kommentelést kíván minden (ezek után is) érdeklődőnek:
 
 
 
Vaffankúló
adminisztrátor

 

 

 

 

*** "Objektív tények" valójában nem léteznek. Az, hogy mit tekintünk ténynek, a világlátásunktól és a pillanatnyi tudásunktól függ. A mérés eredménye a mérőeszköztől és a mérési elvtől, a kísérlet eredménye egy csomó olyan körülménytől is, amire nem is gondoltunk, stb. Objektív ténynek (objektív megközelítésnek, tényszerűnek) jelen blogon azokat a számokat, természettudományos törvényeket, idézeteket, álló- és mozgóképeket stb. tekintjük, amelyere vonatkozóan van 'hitelt érdemlő' forrásunk. A hitelt érdemlő forrás fogalmának definiálása is ingoványos terület persze, ezért ezt most - jobb híján - az általánosnak mondható közmegegyezés alapján értelmezzük. (Hitelesnek fogadunk el tehát egy, a KSH-tól származó adatot, de nem tekintjük hitelesnek azt, hogy 'a szomszédom szerint nem így van, hanem úgy, mert ő azt hallotta...'. Pedig lehet, hogy a szomszédnak van igaza, zárójel bezárva.)


süti beállítások módosítása