feb 11 2010

Pater Noster

 

I.


Amikor fiatalabb az ember annál, mint amikor már kevésbé fiatal, akkor olyasmiket képzel, amik kevésbé állják meg a helyüket a gyakorlat mezején, mint azok, amiket később gondol. Véli ő. Amikor öregszik valaki, saját személyiségében mindig fejlődést lát. Azt valamiért nem szoktuk mondani, hogy régebben milyen király csávó voltam, bezzeg mostanra teljesen meghülyültem. Ha ez igaz lenne, mindenki örökösen fejlődne, és átlépnénk a fénysebességet.
 
Persze ez relatív.
 
Az energiák összessége zárt (termodinamikusoknak: izolált) rendszerben állandó. Minden, ami csak van: örökmozgó, megmaradó. Látni valamit nem is emlékeztet annak a valaminek a nézésére. A látás nézőpont kérdése, a nézés látásmód kérdése. Meg persze ott van még a kérdések kérdése.

Blogot a semmiről is lehet nyitni. A szerver elbír, erős gyerek. A semmiről való írás amúgy nem nehezebb a bármiről való írásnál, ami viszont igen gyakori. Sőt, a mindenről való írás sem ritka, hát még a szándéka. Talán a legkönnyebb műfaj. A semmi egyébként nagyon érdekes. Lehetne a helyén valami.

De vajon van-e helye a semminek?
 
 

 

 

II.

 
A buta emberek sokat hazudnak. Ez náluk egyfajta titkolózás. Az okos emberek sokszor mondanak valódit. Ez náluk egyfajta titkolózás. Igazat csak a furcsa emberek mondanak. Okosak, buták: az most mindegy. Furcsák.
 
A hazugság olyan dolog, ami nem valódi, és bizonyíthatóan hamis. A valódi pedig olyan hazugság, ami logikailag igaz, és nem bizonyítható rá tételesen, hogy valótlan. Az igazság logikai úton nem bizonyítható. Érezhető. De mind-mind másként érezzük.
 
Valódit mondani bonyolult, és tele van logikai csavarral. Igazat mondani roppant egyszerű. Kevés szóval is megy. Amikor igazat mondanak nekünk, tényleg igazat, akkor nem merül fel a gyanú bennünk, hogy esetleg az mégse frankó. Érezzük, tehát tudjuk, hogy igaz. Mások persze másként érzik.
 
A valódit bizonyítani kell. Felesleges pedig, hiszen logikai úton nem dönthető meg.
 

Sok energia veszik kárba.

 


süti beállítások módosítása