feb 04 2010

EROEI – Bevezetés (A bruttó és a nettó energia fogalma)

Versenyfeladat: el tudja valaki szabatosan (na jó, hozzávetőlegesen szabatosan) mondani, hogy mi van ezen a képen?

 

 

 

Jó hír: ha igen, akkor többet tudtok, mint az EIA és az IEA együttesen. Legalábbis annál sokkal többet, mint amennyiről beszélnek.

 

Felvetés: Ha gondoljátok, kezdjétek el kommentekbe írni, hogy mi a csuda ez. (Segítség: nem, ez nem egy kalap, és nem is egy olyan óriáskígyó, amelyik éppen felfalt egy elefántot.) Mialatt ti kommenteltek (na, kíváncsi leszek...) addig én megpróbálom megfogalmazni, hogy mi van a saját ábrámon. Ne nevess, ez nem is olyan könnyű.

 

 

Némi támpontot adhat ez, az előbbire emlékeztető, ám érdekesen továbbfejlesztett ábra (nagyobban is nyílik, javaslom).

 

 

Az ábrán egy sárga homokbucka látható, amin (amelyen?) színes hernyók tekeregnek, létrehozva ezáltal egy nagyobb buckát.

 

A nagy bucka a bruttó energia. Ez az, amit ki- és megtermelünk, mondjuk napi 85 mbpd olaj (all liquids), 16 tonna fekete szén, vagy bármi más. Ezt az energiát azonban nem tudjuk mind felhasználni. Amit fel tudunk, az a kisebb, sárga bucka. A többit megették a hernyók.

 

Főhernyó: direkt energiaköltség. Mondjuk az az olaj, ami működteti a gépet, amelyik termeli az olajat.

Alhernyó: indirekt energiaköltség. Teszemazt az az energia, ami ahhoz kell, hogy legyártsuk azt a gépet, amit majd energiával működtetve kinyerjük az energiát.

Kishernyó: a híres externáliák, amelyeket elfelejtünk internalizálni. Például az az erdő, amelyik immár azért nem termel oxigént, mert ki lett irtva, hogy a helyén cukornád legyen Brazíliában, amiből majd lesz finom etanol.

 

Eddig nyilván tiszta.

 

Probléma: ahogy a hernyók zabálnak, a homokbucka y tengelyre eső vetülete egyre kisebb és kisebb lesz. Értsd: csökken a nettó energia. Mi több, meredekebben csökken, mint a bruttó. (Logikus. Valahol el kell férniük a hernyóknak, negatív területű (felszínű) hernyó nincsen.

 

Még nagyobb probléma: ahogy haladunk előre, a nagy bucka magassága is csökken. Ettől aztán a kisebbik, számunkra lényeges bucka szinte pillanatok alatt el is tűnik.

 

Óriási probléma: Export Land Modell. Ebbe most bele se kezdek. Másra kell ideg, s velő. (Józan dologra, friss tülekedésre. s rossz robotos a későnkelő. [T.Á.])


További definíció, EROEI. Eredeti értelmezésben: energy return on energy invested, azaz energetikai megtérülés. Számítási módja: EROEI = E[out] / E[in]. Ez a hivatalos. Igen ám, de mi az E[out]? És mi az E[in]? Attól függően, hogy mit tekintünk annak, más és más eredményt fogunk kapni. Az ábrán feltüntettem két verziót, egy optimistát (ez a hivatalos) meg egy pesszimistát (szerintem ez a valós).

 

Erre fogunk építkezni. Majd.

 


süti beállítások módosítása