feb 06 2010

Az energia befektetése és megtérülése

 

Ez itt a kiindulási ábránk. Láttátok már, de aki nem érti, hogy mi van rajta, az olvassa el EZT.
 
 
 
 
 
 
 
 
Van tehát bruttó energiánk és különféle veszteségeink. Nevezetesen: direkt veszteségek, indirekt veszteségek, környezeti veszteségek. Ami ezen veszteségek után megmarad, az a felhasználható, más szóval a nettó energia.
 
 
Mindenki érti (most már), ugye?
 
Remek. Akkor nézzük, mi következik ebből! Minthogy kiindulásunk energetikai jellegű, célszerűnek látszik az energiaszektorral kezdeni. Az ábra részletesen bemutat mindent, de azért pár szóban összefoglalom:
 
  1. Bruttó energia: annak az összessége, amit ki- és megtermeltünk. Az összes olaj, földgáz, szén, atomenergiából és megújulókból származó villanyáram, stb.
  2. Direkt veszteségek: az energiahordozók hasznosításához gépek kellenek, amelyeket energiával működtetünk. Ez az energia „elvész”.
  3. Indirekt veszteségek: az infrastruktúrát ki kell építeni és fenn kell tartani. Ennek energetikai befektetésigénye van.
  4. Környezeti (járulékos) veszteségek: a kitermelés során kénytelenek vagyunk beavatkozni a természet működésébe. Egy határon túl ez komoly károkat okoz, amelyeket igyekeznünk kell kompenzálni. Energiaigényes dolog.
  5. Nettó energia: ez maradt a veszteségek levonása után. Ez működteti a társadalmat.
 
 
Ahogy haladunk előre az időben, a különböző veszteségeink nőnek. Egyre mélyebbről hozzuk az olajat, egyre hosszabb csővezetéket (vagy egyre nagyobbb LNG-tankert) kell építenünk a földgáznak, egyre több erdőt kell kivágnunk a kanadai olajhomok hasznosításához. Következmény: a nettó energia egy ponton túl zuhanásszerűen esik.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nézzünk most egy teljesen közérthető példát, mielőtt tovább mennénk. Példánk alanya Göndör Sztivi. Sztivinek egyetlen célja van ebben az életben: minél több nőt szeretne ágyba vinni. Lássuk, hogyan alakul a sorsa!
 
 
  1. Bruttó energia: Sztivi teljes befektetése, idő, energia, pénz.
  2. Direkt veszteségek: mindaz, ami az adott napi csajozáshoz közvetlenül kell. Szabadon választott, de ritkán ingyenes. Lehet ez mozijegy, vacsora, koktélok vásárlása, bármi más.
  3. Indirekt veszteségek: Sztivi nem járhat meztelenül, sem teljesen ápolatlanul. Ennie is kell. Ezek olyan dolgok, amelyekbe akkor is be kellene fektetnie, ha nem akarna csajozni, ám – mivel célja a csajozás –, járulékosan alloklálható költségekről beszélünk. Egységnyi csajozásra fog jutni valamennyi ruha, szappan, stb.
  4. Környezeti (járulékos) veszteségek: Sztivinek egyéb dolgokra is kell költenie. Óvszert (egy idő után Viagrát is) kénytelen vásárolni, a nemkívánatos nőszemélyeket le kell építenie, néha rekreálódnia is kell. Ez sok-sok pénzébe fáj.
  5. Nettó energia: amit Sztivi a csajjal művel. Bizonyos keretek között szabadon választott, kinek a pap, kinek a papné.
 
 
Az idő előre haladtával Sztivi esélyei egy ideig nőnek (a költségei is, de az eredményessége is). Egy ponton túl azonban öregedni kezd, nem tudja tartani a lépést. Végül arra a sorsra jut, hogy a befektetései még megvannak, ám a hozam már minimális – alkalmasint el is marad.
 
 
 
 
 
 
 
 
Gazdasági vizekre evezvén, kezdjük ismét egy egyszerűbb példával. Pista bácsi kis (nagyobb) földjét műveli.
 
 
  1. Bruttó energia: a teljes befektetés. Állat, eszköz, idő, pénz, idegrendszer, egészség.
  2. Direkt veszteségek: energiaköltségek és egyéb károk, pl. aszály.
  3. Indirekt veszteségek: frissíteni kell a gépparkot, új istálló kell, stb.
  4. Környezeti (járulékos) veszteségek: ügyelni kell a termőföld minőségére, el kell hárítani a károkat, valamit kell kezdeni a károk okozóival is (pl.: csőszt kell fogadni, permetezni kell, stb.).
  5. Nettó energia: amit Pista bácsi a betakarítás, a tartalékképzés, majd azt követően a termények eladásából befolyó pénzből meg tud tartani. Figyelem: előbb ki kell fizetnie mindenkit. Ami marad, az bizony sokszor konkrétan semmi.
 
 
Ahogy az időben haladunk előre, Pista bácsi családja (avagy a föld népessége) gyarapodik. Az egy gyerekre jutó parcella (egy főre jutó termőterület) csökken, a környezeti károk nőnek. Ha a változások globálisak, megugranak a direkt és indirekt veszteségek is (pl. klímaváltozás).
 
 
 
 
 
 
 
Nézzük ezután konkrétan a te fizetésedet (ha van). Ha nincs, akkor nézzük valaki másét. :-)
 
 
  1. Bruttó energia: magyarázzam? Ez a bruttód, ennyit kapsz papíron.
  2. Direkt veszteségek: levonják az adókat, járulékokat. Ami marad, azt kapod kézhez. Ez a nettód. De igazából nem ez a nettód, mert:
  3. Indirekt veszteségek: vannak kötelező kiadásaid, hogy be tudj menni dolgozni másnap. (Non-discretionary spending). Ilyen például az, hogy be vagy fizetve menzára és kajálsz, hogy veszel benzint, kerékpár-belsőt vagy bérletet, stb.
  4. Környezeti (járulékos) veszteségek: valahol laknod kell. Ez költséges.
  5. Nettó energia: na EZ a nettód, ami ezek után maradt. Ezt költheted „szabadon” (Discretionary spending)
 
 
Ahogy az idő halad, öregszik országunk népessége, sőt, a nyugdíjasokon kívül is nő az inaktívak aránya. Folyománya: egyre több adót és járulékot fizetsz. A hab a tortán az, hogy eközben az élet is drágább lesz, tehát nőnek indirekt és járulékos veszteségeid is. (Magasabb rezsi, drágább kaja, benzin, buszjegy, stb.) Hiteleket kell felvenned, eladósodsz, kamatokat fizetsz… , tovább nő a veszteséged. A helyzet az, hogy amint öregszel, a költségeid az egészségügyi kiadásaid miatt még jobban megugranak, miközben bevételeid megcsappannak. Mindennek a következménye alighanem világos…
 
 
 
 
 
 
 
 
Végül lássuk Magyarországot. Magyarország sorsa nagyban emlékeztet lakóinak sorsára, úgyhogy nem lesz túl meglepő az alábbi lista:
 
 
  1. Bruttó energia: az állami bevételek. Gyakorlatilag mi fizetjük be, illetve az ország veszi fel, hitelként.
  2. Direkt veszteségek: hiteleink törlesztőrészletei
  3. Indirekt veszteségek: hiteleink kamatai
  4. Környezeti (járulékos) veszteségek: valakik elsíbolták a pénz egy részét
  5. Nettó energia: ebből működtetjük az országot. Na, olyan is.
 
Ahogy az idő halad előre………. Ezt a gondolatot nem fejezem be. Egészítse ki mindenki saját magának.
 
 
 


süti beállítások módosítása