feb 08 2010

Az energia befektetése és megtérülése

UPDATE: New&improved. Rendes ábrákkal, érthető magyarázattal. Szerintem olvassátok el, tök komolyan mondom. Nézzük konkrétan a te fizetésedet (ha van). Ha nincs, akkor nézzük valaki másét. :-)

 
 
  1. Bruttó energia: magyarázzam? Ez a bruttód, ennyit kapsz papíron.
  2. Direkt veszteségek: levonják az adókat, járulékokat. Ami marad, azt kapod kézhez. Ez a nettód. De igazából nem ez a nettód, mert:
  3. Indirekt veszteségek: vannak kötelező kiadásaid, hogy be tudj menni dolgozni másnap. (Non-discretionary spending). Ilyen például az, hogy be vagy fizetve menzára és kajálsz, hogy veszel benzint, kerékpár-belsőt vagy bérletet, stb.
  4. Környezeti (járulékos) veszteségek: valahol laknod kell. Ez költséges.
  5. Nettó energia: na EZ a nettód, ami ezek után maradt. Ezt költheted „szabadon” (Discretionary spending)
 
 
Ahogy az idő halad, öregszik országunk népessége, sőt, a nyugdíjasokon kívül is nő az inaktívak aránya. Folyománya: egyre több adót és járulékot fizetsz. A hab a tortán az, hogy eközben az élet is drágább lesz, tehát nőnek indirekt és járulékos veszteségeid is. (Magasabb rezsi, drágább kaja, benzin, buszjegy, stb.) Hiteleket kell felvenned, eladósodsz, kamatokat fizetsz… , tovább nő a veszteséged. A helyzet az, hogy amint öregszel, a költségeid az egészségügyi kiadásaid miatt még jobban megugranak, miközben bevételeid megcsappannak. Mindennek a következménye alighanem világos…
 

 

Odabent egy kérdést tettem fel kedves Mindnyájatoknak, örömmel venném  a válaszokat.


süti beállítások módosítása